23 лютого 2017 р.

Учень Зубра



Руками він затулив свої очі. «А хто поведе корабель ? Хто скине бомбу ?» – спитав він тремтячим голосом. Голос старшого наглядача був не міцнішим за голос Деві Ена: «Не знаю.» «Тільки не я !» – вжахнувся Деві Ен. – «Я не можу ! За всі скарби світу на таке не згодиться жоден гуріанин.» Старший наглядач з жалюгідним виглядом хитався взад-вперед: «А може віддати наказ маувам ?» «Хто ж віддасть такий наказ ?» Старший наглядач важко зітхнув: «Я звяжуся з Радою. У них можуть бути всі дані. Може вони щось запропонують.» Отже, через 15 з гаком років гуріани розбирали свою базу по той бік Місяця. Вони нічого не домоглись. Ядерної війни між великими приматами не відбулось. І навряд чи вона могла колись відбутись…

Айзек Азімов. Благородні грифи

Вчора, 22 лютого, виповнилось 10 років від дня смерті проф. Свірежева Юрія Михайловича, видатного фізика, засновника математичної екології, а також мого наукового керівника в Інституті кліматичних досліджень (Потсдам, ФРН). В 1970-х рр. Юрій Михайлович своєю науковою концепцією спричинився до припинення загрозливої епохи холодної війни та початку роззброєння двох могутніх держав того часу: США та СРСР. Світ тоді ледве оговтався від Карибської кризи, і загроза ІІІ-ї світової висіла в повітрі увесь час. Не зникла вона й тепер. Справді, Папа Римський Франциск вже говорить про ІІІ-ю світову в фрагментах.

Що ж такого зробив тоді Юрій Михайлович ? Очільники наддержав та інші високопосадовці, причетні до ядерних програм своїх країн, були тоді глибоко переконані, що переможець ІІІ-ї світової пануватиме над усім світом. Проф. Свірежев довів, що наслідком ядерного зіткнення буде … зима, тільки ядерна. Отже, переможці також приречені. Тепер про це пишуть науково-популярні часописи, добре знають навіть школярі. Тоді, в 1970-х Юрій Михайлович зі своїми лекціями про наслідки ядерного конфлікту перетнув Сполучені Штати зі сходу на захід, скрізь переконував і доводив… І крига скресла. Розпочалося роззброєння наддержав.

Цікаво, що до свого відкриття мого наукового керівника підштовхнули … наслідки бомбардування німецьких міст американською та англійською авіацією під час ІІ-ї світової війни. Аналіз знімків переконав його, що на місці руйнувань спостерігалось певне зниження температури, викликане щільними хмарами від вибухів. Це спонукало його до думки, що набагато потужніші хмари утворяться внаслідок численних ядерних ударів. Ця чорна багатошарова маса просто перешкоджатиме проходженню сонячних променів. 

Вчителем проф. Свірежева був легендарний Тимофєєв-Ресовський, відомий широкому загалу за книгою Даниїла Граніна «Зубр». У житті Юрій Михайлович був напрочуд дивовижною людиною. Його енциклопедичні знання дозволяли йому спілкуватися на всі теми, й до нього залюбки горнулася молодь. Згадував, як у студентські роки чарував дівчат виконанням французьких пісень (його другою рідною була французька). Здається неймовірним, але тоді його старенький «Форд», розрахований на 4-5 осіб, вміщував 15-20 пасажирів. Набагато пізніше, коли перебував у США, керував літаком, щоправда, невеликим…

Рекомендована література

Запитуйте ці видання у відділах абонемента та читальної зали Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Шевченка, 63, що поруч зі стадіоном ім. Юрія Гагаріна).

Азимов А. Сердобольные стервятники / А.Азимов; перевод Г.Островской // В плену у Весты: Сб. науч.-фантаст. рассказов. Пер. с англ. – М.: МЦ «Акция», 1991. – С. 78-92.
Відомий науковець і фантаст запропонував свого часу цілком несподівану версію щодо можливого виникнення, перебігу та наслідків ядерної війни через «мяке» втручання позаземної, набагато більш розвиненої, цивілізації. В українському перекладі оповідання зветься «Благородні грифи».

Гранин Д. Зубр : Повесть / Д.Гранин. – М.: Профиздат, 1989. – 304 с.

Данильченко А. Зупинися, людино, на мить... : методичні рекомендації з екології / А.Данильченко // Позакласний час. – 2014. – № 4. – С. 87.
Про смог, кислотні дощі, озонові діри, парниковий ефект та ядерну зиму.

Дениско З. Ядерна зима – обчислювальний експеримент : урок з фізики / З.Дениско // Все для вчителя. – 2013. – Лип. (№ 7). – С. 51-52.

Жуков Б. Сколько атомных взрывов приведут к ядерной зиме ? / Б.Жуков // Вокруг света. – 2017. – № 2. – С. 79.

Соловьёв В.С. Три разговора о войне, прогрессе и конце всемирной истории, со включением краткой повести об Антихристе и с приложениями / В.С.Соловьёв; общ. ред. и сост. А.В.Гулыги, А.Ф.Лосева; примеч. С.Л.Кравца и др. // Сочинения в 2 т. 2-е изд. Т. 2. – М.: Мысль, 1990. – С. 635-762. – Серия «Филос. Наследие». Т. 111.

Наведено передбачення відомого російського філософа, родича Григорія Сковороди й учня Памфіла Юркевича, щодо виникнення та наслідків ІІІ-ї світової війни, яке ґрунтується, зокрема, й на біблійних пророцтвах книги Апокаліпсису.

Немає коментарів:

Дописати коментар