28 липня 2017 р.

Handy


– У цьому домі, крім вас, мадам, і служниць, немає іншої жінки, – нарешті спромігся вимовити Паркер. – Голос, що ви чули, належить жінці, яка сидить за багато миль звідси; вона до ваших послуг, як і до послуг кожного, хто захоче говорити телефоном.
– Вона рабиня таємниці ? – спитала Цариця, починаючи поволі розуміти, в чому річ.
– Так, – відповів Паркер, – вона рабиня телефону.
– Летючої розмови ?
– Так, мадам, хай буде летючої розмови.

Джек Лондон. Серця трьох

Нещодавно 42-річний Тоні Райт з Великобританії встановив своєрідний рекорд: розмовляв по телефону без перерви понад 40 год. Упродовж цього часу його співрозмовниками були близько сотні людей – відвідувачі одного з лондонських магазинів. До цього результату Тоні готувався кілька тижнів, зокрема, тренував голосовий апарат. Цікаво, що наприкінці в нього ще залишалися сили на інтервю з журналістами…

Ірина Дамаскіна, восьмикласниця з Одещини, виконала дослідження «Вплив мобільних телефонів на організм людини», що складалося з двох частин. У першій дівчині вдалося зясувати, що під час цілком нейтральної телефонної розмови у 95% її однолітків пульс підвищувався на 5 ударів (це як мінімум). Зауважмо: теми розмов добиралися так, щоб жодним чином не схвилювати учасників експерименту.

У другій частині свого дослідження Ірина проводила експерименти на курячому білку. Спочатку поруч зі звичайним яйцем на 2 год. поклали 2 телефони, що перебували в режимі розмови. Коли розбили яйце, побачили: білок згорнувся, проте не весь, лише частково. Далі вже 4 телефони (в режимі розмови) оточували куряче яйце упродовж 1 год. Тепер білок згорнувся повністю. Те ж саме відбулося, коли 10 телефонів (в режимі розмови) оточували яйце упродовж 40 хв.

Висновки зробити неважко: радіо- та електрохвилі, що випромінюють телефони, викликають денатурацію білка, тобто він згортається… Японські медики стверджують: мобільні телефони здатні викликати алергію. А за даними Всесвітньої організації охорони здоровя (ВООЗ) користування мобільним телефоном понад годину на день погіршує зір та слух. Тому лікарі радять: кожен раз розмовляти по телефону не довше 3 хв., відповідно, слідкувати за тим, щоб загальна тривалість розмов не перевищувала 1 год. на добу. Між розмовами варто робити 15-хв. перерви.

У свою чергу, Ірина Дамаскіна радить: «Коли дзвоните, не тримайте телефон поблизу голови: під час зєднання хвилі інтенсивніші, тоді ваш головний мозок просто пульсує. Коли розмовляєте, вмикайте гучний звязок. Носити телефон бажано в куртці чи сумці, тобто подалі від голови. На ніч – вимикати, не тримати ближче 2 м від ліжка. Не слід розмовляти по телефону в транспорті (машині, тролейбусі, метро), де випромінення підсилюється».  

Показово: ще 12 р. тому, у 2005-му, коли в Україні мобільні телефони ще лише розпочинали свою переможну ходу, в Міжнародній школі Шойфат (Абу-Дабі, ОАЕ), де на той час працював, вже діяла заборона на «летючі розмови», що поширювалася не лише на учнів, але й на вчителів. Проте під час перерви дозволялося телефонувати карткою з автоматів, встановлених у коридорах. Цікавий досвід, можливо, вартий того, щоб запровадити в наших школах.


Рекомендована література

Усіх небайдужих до цієї теми запрошуємо ознайомитися із вказаними виданнями у відділі читальної зали Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Шевченка, 63, поруч зі стадіоном ім. Юрія Гагаріна):

Використано матеріали програми Ірини Щербатюк «Школяда» (Українське радіо).

Баулина М. Затянувшаяся связь / М.Баулина // Лиза. – 2015. – № 26. – С. 26-27.
Наведено попередження психологів пр небезпечну залежність від смартфонів.

Кравченко А. Негативні наслідки впливу мобільних телефонів на молодь / А.Кравченко // Дім і сімя. – 2013. – № 6. – С. 51.

Курдюк М. Капосна мобілка / М.Курдюк // Деснянська правда. – 2014. – 23 січ. (№ 3). – С. 4.
Про загрозу здоровю людей і тварин від мобільних телефонів та ретрансляторів.

Мобильная связь безвредна ? // Открытия и гипотезы. – 2015. – № 3. – С. 21.

Мобільний у руках – пухлина в мозку ! // Позакласний час. – 2012. – № 1-2. – С. 96.
Про результати наймасштабнішого дослідження проблеми, виконаного шведськими вченими з Державного інституту трудових відносин. Відстежено історії здоровя найзапекліших користувачів мобільних телефонів від 1980-х рр. і  дотепер.

Старі речі потрібні : екологічна бесіда // Позакласний час. – 2012. – № 1-2. – С. 137.
Запропоновано рекомендації щодо складання мобільних телефонів з використанням деталей зі старих моделей.

Шадура Н. Мобільний телефон: засіб звязку, а не спілкування / Н.Шадура // Соціальний педагог. – 2013. – Верес. (№ 9). – С. 48-49.


Немає коментарів:

Дописати коментар