5 травня 2018 р.

Перша жінка-професор математики в світі



Математика – цариця всіх наук. Її улюблениця – істина, її вбрання – простота і ясність. Палац цієї володарки оточено тернистими заростями, і, щоб досягти його, кожному доводиться пробиратися крізь хащі. Випадковий мандрівник не виявить у палаці нічого привабливого. Краса його відкривається лише розуму, що любить істину і загартований в боротьбі з труднощами, і такому, який свідчить про незвичайну схильність людини до заплутаних, але невичерпних і піднесених розумових насолод.

Ян Снядецький (1756-1830), польський вчений-енциклопедист

Саме так. Професор Стокгольмського університету та член-кореспондент Петербурзької академії наук. Її математичні праці відзначено почесними преміями двох академій наук, а художній рівень літературні критики порівнюють з окремими творами таких класиків, як Іван Тургенєв та Лев Толстой. Художні здобутки перекладено англійською, німецькою, французькою, шведською, японською… Імя цієї жінки, в родоводі якої знаходимо білоруські, німецькі та ромські (прабабуся була циганкою-ворожкою) корені – Софія Ковалевська.

Навіть тепер, у ХХІ ст. математика, визнана королевою наук, лишається доволі незвичним вибором для чарівної статі. Що вже казати про ХІХ ст. ! Далі спробуємо зрозуміти, як маленькій, тендітній Софії вдалося посуватися шляхом таких великих і вагомих здобутків…

На мій погляд, вкрай важливим є той промовистий факт, що прадід Софії, Фрідріх Теодор Шуберт (1758–1825), був знаним німецько-російським астрономом, математиком, академіком Петербурзької академії наук. Богослов за освітою, він самотужки настільки ґрунтовно опанував точні науки, що 1798 р. став першим автором підручника з теоретичної астрономії, відомий також своїми розробками руху Місяця, Марса, Урана…

Неймовірно: перші спроби вивчення математики, зокрема, одного з початкових її розділів – арифметики, були невдалими для Соні. Коли батько, генерал Василь Корвин-Круковський, якось запитав у доньки, чи подобається їй арифметика, то почув відповідь: «Ні, таточку». Проте вже за 4 місяці, на те ж саме питання пролунала цілком впевнена відповідь: «Так, таточку».

Вже доросла Софія у «Спогадах дитинства» напише про своє знайомство з математикою. У розділі, присвяченому дядьку Петру Корвину-Круковському, старшому брату батька, читаємо: «Хотя он математике никогда не обучался, но питал к этой науке глубочайшее уважение. Из разных книг набрался он кое-каких математических сведений и любил пофилософствовать по их поводу, причём ему часто случалось размышлять вслух в моём присутствии.

От него услышала я, например, в первый раз о квадратуре круга, об асимптотах, к которым кривая постоянно приближается, никогда их не достигая, о многих других вещах подобного же рода, – смысла которых я, разумеется, понять ещё не могла, но которые действовали на мою фантазию, внушая мне благоговение к математике как к науке высшей и таинственной, открывающей перед посвящёнными в неё новый чудесный мир, недоступный простым смертным».

Надзвичайно важливою підготовкою для майбутніх змагань Соні з чоловіками-математиками слід вважати час її спільних занять зі старшим кузеном Мішелем. Ось як про це згадуватиме сама Софія у «Спогадах дитинства»: «Хотя Мишель и обнаруживал на словах презрение к математике и уверял, что до сих пор не учился ей потому, что не хотел, одно очевидно было, что те способности и та лёгкость понимания, какие я обнаружила во время наших уроков, всё же ему импонировали, и хотя он по внешности даже усилил некоторую суровость в обращении со мной, чтобы не дать мне зазнаться, однако было ясно, что я всё же значительно выросла в его глазах благодаря этим урокам».

Йосип Малевич, домашній вчитель родини Круковських, у своїх спогадах, написаних 1890 р., коли його учениця була вже добре відомою, зазначав, що доволі часто Соня знаходила свій, власний шлях розвязку задачі, навіть більше: самотужки відтворила перші теореми курсу тригонометрії ! Сталося це під час самостійного опрацювання нею підручника з фізики, подарованого батькові Соні його автором, професором Миколою Тиртовим, викладачем морського корпусу та їхнім добрим сусідом.

Коли згодом професор почув пояснення Соні про те, у який спосіб вона визначила тригонометричні функції, то захоплений вигукнув: «Та ви новий Паскаль !». Так з дитинства, що минуло для Соні у родинному маєтку Палібіно Вітебської губернії (тепер тут Меморіальний музей-садиба Софії Ковалевської) в неї почали формуватися творчі здібності, вкрай важливі для науковця, особливо математика.

Восени 1867 р. в Петербурзі Соня розпочинає вивчення вищої математики в Олександра Страннолюбського (1839–1903) – одного з найосвіченіших педагогів того часу. Показово, що пізніше серед його учнів був і Олексій Крилов (1863–1945) – видатний математик, механік, засновник сучасної школи кораблебудування. Проте навіть найкращі приватні уроки не здатні замінити  університетського курсу…

Пригадаймо: лише 1872 р. в Москві започатковано перші Вищі жіночі курси, а 1878 р. в Петербурзі розпочали свою роботу й Бестужевські. Бачимо: у часі юності Соні двері російських університетів для неї були зачинені, вищу освіту можна було здобути лише в Швейцарії. Проте на цьому шляху виникала несподівана перешкода – потрібен дозвіл на проживання, який незаміжня дівчина отримати взагалі не могла, а для заміжньої жінки відповідна згода надавалася її чоловіком.

Тому 15 вересня 1868 р. Софія Корвин-Круковська бере фіктивний шлюб з Володимиром Ковалевським, що надавало їй як жінці унікальну можливість продовжити математичну освіту в західних університетах. Тут варто прочитати рядки з листа Володимира Ковалевського до свого брата, написані чоловіком Софії ще до шлюбу: 

«… не могу скрывать от тебя, что эта натура в тысячу раз лучше, умнее и талантливее меня. О прилежании я уже и не говорю, как говорят, сидит в деревне по 12 часов, не разгибая спины, и, насколько я видел здесь, способна работать так, как я и понятия не имею. Вообще, это маленький феномен, и за что он мне попался, я не могу сообразить».

Відтоді у подальшому житті Софії формули значно переважатимуть над почуттями. Показово: у день, коли приходить повідомлення про обрання Ковалевської членом Паризького математичного товариства, вона отримує й другу звістку – її колишній чоловік остаточно заплутався в своїх комерційних проектах та позбавив себе життя…


Довідатися більше про унікальну долю цієї видатної жінки-математика запрошуємо до відділів читальної зали та абонемента Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Шевченка, 63, поруч зі стадіоном ім. Юрія Гагаріна).

Рекомендована література

Бахжа Л. Море цифр и пара крох любви / Л.Бахжа // Все для вчителя. – 2011. – № 1. – С. 112, обкл.
Про чотири аксіоми у житті Софії Ковалевської (1850-1891) – сильної жінки та видатного математика.
        
         Ковалевская С. Воспоминания детства; Нигилистка / С.Ковалевская. – М.: Сов. Россия, 1989. – 304 с.
        
Ковалевская Софья Васильевна / А.Бородин, А.Бугай // Выдающиеся математики: Биогр. слов.-справ. 2-е изд., перераб. и доп. – Киев: Рад. шк., 1987. С. 251-252.

Ковалевская Софья Васильевна / В.Скляренко, Т.Иовлева, В.Мац, худож.-оформитель Л.Киркач // 100 знаменитых женщин. – Харьков: Фолио, 2005. С. 151-159.        

         Кочина П., Зенкевич И. С.В.Ковалевская: Кн. для учащихся / П.Кочина, И.Зенкевич. – М.: Просвещение, 1986. – 80 с., ил. – Серия «Люди науки».

Кочина П. Карл Вейерштрасс: 1815–1897 / П.Кочина. – М.: Наука, 1985. – 272 с., ил. – Серия «Научно-биографическая литература».
Про найвидатнішого математика ХІХ ст., професора Берлінського університету, наукового керівника Софії Ковалевської.

Матвеев Н. Принцесса науки: Софья Ковалевская. Повесть о жизни / Н.Матвеев. – М.: Мол. гвардия,  1979. – 191 с.: ил.


Софья Васильевна Ковалевская / Сост. А.Савин // Энциклопедический словарь юного математика. 2-е изд., исправ. и доп. – М.: Педагогика, 1989. С. 108.  

Немає коментарів:

Дописати коментар