23 травня 2018 р.

Увімкніть, будь ласка, Сонце !


Повен щирої радості, глянув Захар на схід і, простягши руки, проговорив піднесеним голосом:

-       Сонце, великий, преясний володарю світу ! Відвічний опікуне всіх добрих і чистих душею ! Зглянься на нас ! Бач, ми нападені диким ворогом, що понищив наші хати, зруйнував наш край, порізав тисячі нашого народу. В твоїм імені стали ми з ним до смертельного бою і твоїм світлом кленемось, що не уступимо до остатньої хвилі, до посліднього віддиху нашого. Поможи нам у тім страшнім бою ! Дай нам твердість, і вмілість, і згоду ! Дай нам не злякатися їх многоти і вірити в свою силу ! Дай нам дружністю, і згодою, і розумом побідити нищителів ! Сонце, я поклоняюсь тобі, як діди наші тобі поклонялися, і молюсь до тебе всім серцем: дай нам побідити !

Іван Франко. Захар Беркут. Образ громадського життя Карпатської Русі в ХІІІ віці

         «Що знаємо ми про Сонце ?» – спробуємо перефразувати тут слова відомої пісні «Що знаєш ти про дівчат ?» Найближча зірка, світло від якої приходить до нас за 8 хвилин ? Так. Величезна жовтогаряча куля, діаметр якої більш як у 100 разів перевищує діаметр нашої планети ? Щодо розмірів: так. А от жовтий колір – то лише наслідок атмосферного розсіювання, насправді Сонце … біле !

         Розмовами про глобальне потепління сьогодні вже нікого не подивуєте. Так, проте британські вчені вважають, що від зими 2016-2017 рр. спостерігатимем малий льодовиковий період, з найнижчими температурами 2030 р., коли активність Сонця буде на 60% меншою від звичайної. Мова про загальновідомий 11-річний цикл, який науковці спостерігають ось вже упродовж останніх 4-х століть.

         Нещодавно німецькі дослідники зясували, що цей цикл активності Сонця існує вже близько 300 млн років. Такі висновки зроблено внаслідок аналізу закаменілих залишків прадавнього лісу, знайденого на території міста Хемніц (земля Саксонія, ФРН) ще в середині XVIII ст. Цікаво, що мовою лужицьких сербів назва міста – «камінний струмок».

Справді, зясувалося: товщина кілець у стовбурах велетенської деревоподібної папороті родини Agathoxylon підпорядковується тому ж самому 11-річному періоду активності Сонця. Єдина відмінність полягає в тому, що раніше цей цикл був трішечки коротшим, тобто не 11.2 р., як тепер, а 10.6 р.

         Наостанок запитання: «Чи можна замерзнути поблизу Сонця ?» Думаєте, тут діятиме чарівна солома Морозка з відомої української народної казки «Летючий корабель» ? Але ж відповідь: «Так, якщо перебувати на нічному боці Меркурія».

Температура на нічному та денному боці екватора цієї найгарячішої планети: –175 С та +450 С відповідно. Не забуваймо також, що тривалість ночі на найближчій до Сонця планеті – приблизно 1 меркуріанський рік, а це становить 88 земних діб !


Рекомендована література

Усіх небайдужих до цієї теми запрошуємо ознайомитися із вказаними виданнями у відділі читальної зали Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Шевченка, 63, поруч зі стадіоном ім. Юрія Гагаріна).

10 міфів про Сонце // Позакласний час. – 2014. – № 4. – С. 6-7.

День Сонця // Позакласний час. – 2014. – № 4. – С. 5.
Запропоновано унікальні дані про найближчу до нас зірку.

Зайцев В. В лучах славы / В.Зайцев // Вокруг света. – 2015. – № 10. – С. 19.
Про прапори сучасних держав світу, де використовується сонячна сфера з променями.

Сергеев А. Можно ли замёрзнуть вблизи Солнца ? / А.Сергеев // Вокруг света. – 2015. – № 8. – С. 81.

Сергеев А. Правитель мира / А.Сергеев // Вокруг света. – 2017. – № 5. – С. 18.
Добірка цікавих фактів до Міжнародного дня Сонця, 3 травня.

Стеценко М. Цикл активности солнца / М.Стеценко // Открытия и гипотезы. – 2017. – № 2. – С. 7.

Українські народні казки: Для мол. та серед. шк. віку. 3-тє вид. / упоряд. та передм. Л.Дунаєвської; мал. В.Мельниченко; худож. оформл. К.Сулими. – К.: Веселка, 1990. – 271 с.: іл.

Шевчук О. Найменший брат у сонячній планетній родині / О.Шевчук // Колосок. – 2013. – № 10. – С. 38-45.
Про найближчу до Сонця планету – Меркурій.

Немає коментарів:

Дописати коментар