23 жовтня 2018 р.

«Коли б мені крилля, орлячі ті крилля…»


Дивлюсь я на небо та й думку гадаю:
Чому я не сокіл, чому не літаю,
Чому мені, Боже, ти крилець не дав?
Я б землю покинув і в небо злітав.

Михайло Петренко. Дивлюсь я на небо…
(улюблена пісня Леоніда Каденюка)

31 січня 2018 р. під час ранкової пробіжки у столичному парку залишив наш світ Леонід Каденюк, перший та єдиний громадянин України, що 19 листопада – 5 грудня 1997 р. здійснив космічний політ на американському кораблі «Колумбія». Це сталося на 68-му році життя космонавта, що увесь час ретельно підтримував свою спортивну форму і до останньої хвилини був готовий летіти знову до зірок …

         Народився Леонід 28 січня 1951 р. на Буковині (Хотинський район Чернівецької обл.) у родині сільських вчителів. У 1967 р. розпочинає навчання у Чернігівському вищому військовому авіаційному училищі льотчиків (ЧВВАУЛ), а від 1971 р. вже працює інструктором у рідному училищі.

         У серпні 1976 р. Леоніда зараховано до загону радянських космонавтів. У 2017 р. у своєму інтервю Чернігівському обласному радіо «Сівер-Центр» Каденюк розповів, наскільки прискіпливо здійснювався відбір. Особисто мене надзвичайно вразило випробування тридобовим (!) «утриманням» від сну. Коли організм претендента намагався вдовільнити природну потребу у відпочинку, миттєво реагував відповідний прилад, який і будив кандидата…


         У 1977 р. Леонід потрапляє до Центру підготовки льотчиків-випробувачів, адже вважалося, що саме ця професія є найбільш наближеною до космонавта. Каденюк опанував понад 50 моделей літаків-винищувачів, зокрема, МіГ-25 та МіГ-31; відпрацьовував глісади зниження (методики заходу на посадку) космічного корабля «Буран»; вивчив кораблі «Союз» та «Союз ТМ», орбітальну станцію «Салют» та комплекс «Мир», американський транспортний корабель багаторазового використання «Space Shuttle»…

Довідатися більше про Леоніда Каденюка, першого та єдиного космонавта незалежної України, можна у відділах читальної зали та абонемента Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Шевченка, 63, поруч зі стадіоном ім. Юрія Гагаріна):

Рекомендована література

Білаш М. Йому всміхнулася доля / М.Білаш // Пенсійний курєр. – 2017. – 15 груд. – С. 9.
Про Леоніда Каденюка – першого та єдиного громадянина України, що здійснив політ у космос 20 років тому.

Близнюк О. Первый гражданин Украины совершил полёт в космос / О.Близнюк // Позакласний час. – 2011. – № 3. – С. 14-15 кольор. вкл. «Дорога в космос».
Про політ першого українського космонавта Леоніда Каденюка на американському кораблі «Колумбія», що відбувся 19 листопада – 5 грудня 1997 р.

Ільченко В. Українські сторінки в історії космонавтики: урок астрономії / В.Ільченко // Все для вчителя. – 2013. – № 7. – С. 65-67.

Корженко С. «В Україні мій політ оцінили у 15 тисяч гривень» / С.Корженко, І.Удовенко, Л.Шпотенко // Газета по-українськи. – 2018. – 2 лют. – С. 27.
Життєвий шлях Героя України Леоніда Каденюка.


Лобановська В. 21 рік на валізах, або від космічної мрії до польоту в космос : до Всесвітнього дня авіації і космонавтики, 12 квітня / В.Лобановська        // Чернігівські відомості. – 2016. – 6 квіт. – С. 6.
Розмова з Леонідом Каденюком, першим і поки що єдиним космонавтом незалежної України, випускником славетного Чернігівського ВВАУЛ (вищого військового авіаційного училища льотчиків).

Прокопенко О. Життя заради старту / О.Прокопенко // Урядовий курєр. – 2017. – 12 квіт. – С. 5.
Про першого українського космонавта – Леоніда Каденюка.

         Теличук Г. Леонід Каденюк: «Мама привчила мене до роботи і допомогла здійснити мрію» / Г.Теличук // Голос України. – 2016. – 8 верес. – С. 12.
Запропоновано розмову з Леонідом Каденюком – першим та єдиним космонавтом незалежної України.

У Чернігові буде вулиця імені Леоніда Каденюка ? // Деснянська правда. – 2018. – 31 трав. – С. 2.
Про перейменування однієї з вулиць міста на честь Леоніда Каденюка – першого космонавта нашої держави.


Чабан Ю. Козацькі нащадки у космосі / Ю.Чабан // Шкільна бібліотека. – 2015. – № 3. – С. 52.

Годину спілкування з астрономії присвячено Леоніду Каденюку, першому космонавту незалежної України.

Немає коментарів:

Дописати коментар