17 березня 2020 р.

Василь Пасічник – засновник першого в Україні закладу повної реабілітації дітей-інвалідів


 Василь Пасічник приходить у цей світ 7 квітня 1937 р. Хлопець навчається у Львівському медичному інституті, а лікарську працю молодий випускник розпочинає дільничним педіатром на Волині.

Продовження лікарської карєри Василя Пасічника відбуватиметься вже на Чернігівщині: ординатор дитячого відділення обласної лікарні, головний педіатр області, заступник завідувача обласного відділу охорони здоровя з питань охорони материнства і дитинства та медичних проблем аварії на ЧАЕС…

У 1992-му проминають перші 6 років після Чорнобильської катастрофи, а медична статистика Чернігівської обл. констатує: дитяча інвалідність зросла більш ніж учетверо ! Цей загрозливий факт і визначив подальшу професійну долю Василя Пасічника.

Передісторія: в Радянському Союзі дітей-інвалідів «не помічають» ! Насправді такі дівчата й хлопці утримуються в закритих інтернатах, 2-й варіант: перебування вдома з батьками. Ситуацію не покращує і той факт, що на початку 1990-х рр. в Україні за дітьми-інвалідами «доглядають» три міністерства: освіти, соціального захисту та здоровя.

У 1996-му, після 4-річної підготовки, завдяки Пасічнику вперше в Україні постає Чернігівський «Центр медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Відродження». Головним розробником Концепції щодо реабілітації дітей-інвалідів є Наталія Зенченко – генетик і невролог, дружина Василя Івановича та керівник медичної служби Центру.

Сприяє роботі Центру місцева влада, активно допомагають благодійні організації з Бельгії, Великобританії, Сполучених Штатів (70-80 % бюджету). Загальна кількість працівників Центру – 187 осіб, щодня вони опікуються 280 дітьми. Британський аналог: реабілітаційний центр для 75 дітей, з якими працюють 400 осіб.

Сьогодні безкоштовну допомогу дітям з особливими потребами надають у Центрі лікарі шести спеціальностей: неврологи, ортопед, педіатр, психіатр, спеціаліст із лікувальної фізкультури, фізіотерапевт; вчителі: інформатики, профорієнтації, реабілітації.

Унікальним є медичне обладнання Центру: Lokomat Pro – реабілітаційний робот-тренажер, що буквально вчить ходити дітей з ДЦП, після операцій та травм; MOTOmed Gracile 12 – апарат для вертикалізації дітей; електро-нейроміограф, гідромасажна ванна… Застосовується каністерапія (canis – собака, лат.), коли лікувальний ефект досягається за сприяння давнього друга людини.  


Рекомендована література

Зацікавлених цією темою запрошуємо ознайомитися із вказаними виданнями у відділах читальної зали та абонемента Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Шевченка, 63, поруч зі стадіоном ім. Юрія Гагаріна):

Аргірова С. Особистісна та соціальна самореалізація вихованців: моніторингове дослідження / С.Аргірова // Соціальний педагог. – 2013. – № 10. – С. 24-26.
Ділення досвідом роботи з дітьми з особливими потребами.

Вітковська І. Від Британії з любовю / І.Вітковська // Чернігівські відомості. – 2013. – 10 квіт. – С. 10.
Про волонтерський проєкт, для здійснення якого представники британського університету прибули до Чернігівського обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів "Відродження".

Науменко В. Британські друзі: місія здійсненна / В.Науменко // Деснянська правда. – 2013. – 18 квіт. – С. 6.
Волонтери з Великобританії у Чернігівському Центрі медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів "Відродження".

Науменко В. Людина, що дарує надію / В.Науменко // Деснянська правда. – 2015. – 8 січ. – С. 6.
Про Василя Пасічника – директора Чернігівського обласного центру медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів "Відродження", почесного доктора Університету Англія Раскін (Великобританія).

Собака в помешканні захищає дитину від алергії // Здоровя і довголіття. – 2016. – 22-28 берез. – С. 8.

Собакотерапія по-чернігівськи // Гарт. – 2011. – 3 листоп. – С. 1, 6.
Про унікальний досвід лікування дітей з особливими потребами у Чернігівському медико-соціальному реабілітаційному центрі "Відродження".

Тягнирядно Н. Собака – друг дитини / Н.Тягнирядно // Гарт. – 2015. – 6 серп. – С. 13.
Про застосування сеансів каністерапії для лікування дітей, хворих на ДЦП, аутизм та даунізм у Чернігівському медико-соціальному реабілітаційному центрі "Відродження".

Немає коментарів:

Дописати коментар