24 травня 2021 р.

Незламна борчиня з рабством: до 210-річчя від дня народження Гаррієт Бічер-Стоу

 

 


Поки рабство буде освячувати церква і захищати закон, доти і будуть жорстоке поводження і зневаження прав, даних Богом усім без винятку людям.

 

Гаррієт Бічер-Стоу (1811–1896)

 

Гаррієт Бічер-Стоу, майбутня авторка видатного роману «Хатина дядька Тома», приходить у цей світ 14 червня 1811 р. і стає шостою дитиною у родині відомого пастора (з 11 дітей). Це видається неймовірним, проте з часом усі семеро її  братів теж стають пасторами за прикладом батька.

 

Ідея роману, який видаватимуть мільйонними накладами у перекладах на 20 мов світу, приходить до авторки у часі подорожі північно-східними штатами США, де вона слухає проповіді пастора методистської церкви Джозайї Хенсона (1789–1883), колишнього раба.

 

У 1800 р. раб Хенсон потрапляє на тютюнову плантацію, де згодом, за десятиліття, хазяїн надає йому керівну посаду. Джозайя намагається викупити сам себе: збирає потрібні 350 доларів, але тепер хазяїн потребує вже тисячу… У 1830 р., коли Хенсон дізнається, що буде проданий, втікає до сусідньої Канади разом зі своєю родиною.  

 

Усі життєві поневіряння яскраво змальовано Джозайєю Хенсоном у книзі «Правда дивніша за вигадки» – саме на ній ґрунтується роман Гаррієт Бічер-Стоу «Хатина дядька Тома» (1852)…

 


 

Довідатися більше про Гаррієт Бічер-Стоу та ознайомитися з її видатним романом запрошуємо до відділів читальної зали та абонемента Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Шевченка, 63, поруч зі стадіоном ім. Юрія Гагаріна):

 

Література про Гаррієт Бічер-Стоу


Белоусов Р. 7. Дядя Том: Создание книги о рабстве. Факты обличают. Страницы его автобиографии. Путь борьбы / Роман Белоусов; послесл.: Игорь Мотяшов // Герои до встречи с писателем: Книга для учащихся. – Москва: Просвещение, 1984. – С. 67-72. – 127 с., ил.

Запропоновано докладну історію створення роману Гаррієт Бічер-Стоу "Хатина дядька Тома".

 

До ювілею Гаррієт Бічер-Стоу // Шкільна бібліотека. – 2016. – № 5. – С. 10.

До 205-річчя від дня народження (14 червня) видатної американської письменниці, авторки відомого роману "Хатина дядька Тома".

 

Невінчана В. Дорога дядечка Тома. Віра і терпіння чи бунт ? / В.Невінчана // Всесвітня література в сучасній школі. – 2015. – № 4. – С. 21-22.

Урок зарубіжної літератури за романом Гаррієт Бічер-Стоу "Хатина дядька Тома", 6 кл.

 

Невінчана В. Знайомство з Гаррієт Бічер-Стоу та книжкою "Хатина дядька Тома" / В.Невінчана // Всесвітня література в сучасній школі. – 2015. – № 4. – С. 18-19.

Урок зарубіжної літератури, 6 кл.

 

Невінчана В. Рабовласники і раби в романі Гаррієт Бічер-Стоу "Хатина дядька Тома" / В.Невінчана // Всесвітня література в сучасній школі. – 2015. – № 4. – С. 20-21.

Урок зарубіжної літератури, 6 кл.

 

Невінчана В. Улюблені сторінки книжки "Хатина дядька Тома" / В.Невінчана // Всесвітня література в сучасній школі. – 2015. – № 4. – С. 22-23.

Урок зарубіжної літератури за романом Гаррієт Бічер-Стоу, 6 кл.

 

Петричко І. Образи дядька Тома, Елізи, Джорджа Гарріса, Джорджа Шелбі, Єванжеліни / І.Петричко // Всесвітня література в сучасній школі. – 2015. – № 4. – С. 24-29.

Урок-зустріч зарубіжної літератури за романом Гаррієт Бічер-Стоу "Хатина дядька Тома", 6 кл.

 

Твори Гаррієт Бічер-Стоу

 

Бичер-Стоу Г. Хижина дяди Тома / Г.Бичер-Стоу. – Москва: Дет. литература,  1980. – 558 с.

 

Бичер-Стоу Г. Хижина дяди Тома / Г.Бичер-Стоу. – Москва: Правда,  1980. – 478 с.

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар