27 січня 2021 р.

«Вижити за будь-яку ціну» : до 145-річчя від дня народження Джека Лондона

 


 

Любити краще і чудовіше, ніж бути коханим. Це почуття дає людині те, заради чого варто жити, і заради чого вона готова померти.

 

Джек Лондон. Морський вовк

 

12 січня 1876 р. в Сан-Франциско (США) приходить у цей світ Джон Гріффіт Чейні. Батько залишає родину, він не чекає на сина, не має з ним жодних контактів і надалі… Мати вдруге виходить заміж: в новій сім’ї, фермера Джона Лондона, майбутнього письменника звуть просто Джеком.

 

Хлопець рано починає працю: влаштовується розносити газети; у 14 років  кидає школу та стає робітником на консервній фабриці. Через деякий час (нелегально) ловить устриць у бухті Сан-Франциско… На жаль, фінансова скрута не дозволяє Джеку закінчити навчання в Каліфорнійському університеті. Не оминає Лондона й «золота лихоманка». Скарбів Джек не знаходить, проте рік поневірянь на Алясці неймовірно збагачує його сюжетами подальших творів.

 

Джек Лондон – унікальна творча особистість, що втілює й одночасно заперечує американську мрію. Справді, титанічною працею (16 год – середня тривалість робочого дня письменника !) він врешті сягає багатства, проте стрімко збочує зі стежки щастя й стає на шлях саморуйнації… Найбільш яскраво це змальовано в автобіографічному романі «Мартін Іден», у головному герої якого вгадуємо риси самого автора.

 


    

Водночас, чому твори Джека Лондона дотепер дуже поширені в Україні ? На мою думку, відповідь слід шукати в ідейній спрямованості героїв письменника, визначальними рисами яких є любов до життя та благородство натури. Для українців, що упродовж першої половини ХХ ст. пережили дві світові війни та три голодомори, це по-справжньому надзвичайно актуально…

 

Дізнатися більше про Джека Лондона запрошуємо у відділах читальної зали та абонемента Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Шевченка, 63, поруч зі стадіоном ім. Юрія Гагаріна):

 

Рекомендована література

 

Арабески до роману "Морський вовк" // Шкільна бібліотека. – 2019. – № 4. – С. 6-9.

До 140-річчя створення відомого роману Джека Лондона: добірка цікавих фактів про автора, короткий зміст та цитати з твору, вікторина за романом.

 

         Богословский В. Лондон (London), Джек / В.Богословский; сост. и общ. редакция Я.Засурского, Г.Злобина, Ю.Ковалёва // Писатели США. Краткие творческие биографии. – Москва: Радуга, 1990. – С. 230-234. – 624 с.

 

Бровко А. Джек Лондон. "Любов до життя". Особливості сюжету та ідеї оповідання / А.Бровко // Всесвітня література в сучасній школі. – 2014. – № 2. – С. 29-32.

         Запропоновано сценарій уроку зарубіжної літератури в 6 кл.

 

Васильєва Л. Вивчаємо твір Джека Лондона "Жага до життя" / Л.Васильєва // Зарубіжна література в школах України. – 2019. – № 2. – С. 48-51.

 

         Денисова Т. Джек Лондон – американський феномен / Т.Денисова; ред. В.Герасимчук // Роман і романісти США ХХ століття. – Київ: Дніпро, 1990. – С. 17-38. – Бібліогр.: 19 назв. – 363 с.: іл.

        

         Лондон Дж. Жага до життя: збірка оповідань / Джек Лондон; пер. з англ. О.Бабушко. – Київ: Форс Україна, 2019. – 96 с. – (Читака).

 

         Лондон Дж. Мартін Іден: Роман / Дж.Лондон; пер. з англ. М.Рябової; передмова і примітки Н.Білик; худож.-ілюстратор В.Звольський; худож.-оформлювач Б.Бублик. – Харків: Фоліо, 2004. – 383 с. – (Б-ка світ. літ.).

 

         Лондон Дж. Північна одіссея: новели / Д.Лондон; пер. з англ. В.Горбатько і Д.Радієнко; передмова і прим. Н.Білик. – Харків: ТОВ «Бібколектор», 2013. – 410 с.

 

         Лондон Дж. Сочинения в двух томах. Том І. Морской волк. Зов предков. Белый Клык. Повести / Дж.Лондон; пер. с англ. Д.Горфинкеля и Л.Хвостенко, М.Абкиной, Н.Волжиной; вступ. ст. А.Зверева. – Київ: Дніпро, 1987. – 543 с.

 

         Лондон Ч. Життя Джека Лондона: Біографічна повість (рос. мовою); Лондон Дж. Пригода: Роман (рос. мовою) / Чарміан Лондон; Джек Лондон; пер. з англ. С.Займовського; худ. оформлення О.Яценка. – Київ: Райдуга, 1993. – 334 с.

 

Рябка Л. Джек Лондон "Жага до життя" / Л.Рябка // Все для вчителя. – 2013. – № 5. – С. 106-107.

         Урок зарубіжної літератури.

 

         Спанкерен К. Натуралісти та «сміттєвики»: Джек Лондон (1876-1916) / К.Спанкерен; відп. ред. Г.Чінкотта, Д.Клак; худ. ред. Е.Тумі; пер. з англ. І.Прохорович // Література Сполучених Штатів: нарис. – Відень: Інформаційне Агенство США, 1996. – С. 62. – 142 с.

         Кетрін Ван Спанкерен, авторка нарису – проф. англійської мови і літератури в Університеті Тампа, її спеціалізація – американська література, література авторів-жінок та поезія.

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар