6 лютого 2019 р.

Перший український енциклопедист: до 215-річчя від дня народження Миколи Маркевича



Бандуристе, орле сизий !
Добре тобі, брате:
Маєш крила, маєш силу,
Є коли літати.
Тепер летиш в Україну,
Тебе виглядають.

Тарас Шевченко. Н.Маркевичу

         7 лютого 1804 р. у с.Дунайці Глухівського повіту Чернігівської губернії прийшов у цей світ Микола Маркевич. Походив зі старовинного козацько-старшинського роду. Навчається хлопець у приватному пансіоні Білецького-Носенка в Прилуках та Благородному пансіоні при Петербурзькому педагогічному інституті. Двадцятирічним (!), після чотирьох років військової служби, Микола виходить у відставку та оселяється у власному маєтку в с.Турівка Прилуцького повіту Полтавської губернії (тепер це село Яготинського р-ну Київської обл.). 

         Наполеглива збирацька діяльність, розгорнута Миколою Маркевичем у батьківському маєтку, чимось нагадує колекціонування памяток старовини славетною родиною Тарновських. Суттєва відмінність: Маркевич «полює» за стародруками та давніми рукописами, поступово його Турівський архів зростає до 12 тис. манускриптів вірменською, грецькою, грузинською, латинською, німецькою, польською, російською, татарською, турецькою, українською, французькою мовами !

         Про власну колекцію невтомний збирач відгукується як «собрание материалов богатое, полное живого интереса, разнородное, полезное для истории, статистики, этнографии, художеств, увлекательное для романиста, музыканта, поэта, живописца и едва ли имеющее себе подобное в руках частного владельца». Отож, недаремно Маркевича звуть тепер першим українським енциклопедистом !

         Важливо: в колекції переважають документи, що стосуються історії Чернігово-Сіверщини за доби козаччини. На жаль, важка хвороба й передчасна смерть у липні 1860 р. перешкоджають авторові здійснити серійне видання цих першоджерел. А тепер унікальна колекція перебуває в Рукописному відділі Російської державної бібліотеки у Москві.

         Проте ще за життя власні джерельні ресурси дозволяють Маркевичу підготувати й надрукувати кілька статей і розвідок з історії та географії Чернігівщини: «Достопримечательные урочища в Новгород-Северском уезде» (1848), «О полковниках Прилуцких» (1849), «Черниговские полковники» (1852)…

         Неймовірно: ще раніше, у 1842-1843 рр. в Москві виходить друком «История Малороссии» Маркевича у 5-ти (!) томах, яку тепер вважають «лебединою піснею» українського дворянсько-козацького патріотизму. Це незвичне поєднання означає, що автор цієї праці був однаково прихильний як до імператорської влади, так і до своєї малої батьківщини…


         Тому цілком невипадково: 1851 р. Маркевича залучено до «Комиссии для описания губерний Киевского учебного округа», яка, зокрема, започатковує ґрунтовні краєзнавчі дослідження Чернігово-Сіверщини. На початку 1852 р. на сторінках неофіційної частини «Черниговских губернских ведомостей» надруковано працю Маркевича «Историческое и статистическое описание Чернигова», видану пізніше окремою книгою.

         На перших сторінках цієї праці читачеві пропонується опис природно-географічного середовища, далі мова йде про православні храми й монастирі Чернігова, інші історичні будівлі. Наведено характеристику культурного та економічного життя міста, склад його мешканців.

         Другу частину «Опису» присвячено історії Чернігова. Вперше до наукового обігу автор залучає документи з власної колекції, пропонує легенди і перекази, почуті від місцевих жителів. У додатках бачимо список князів, похованих у місті, та реєстр чернігівських козацьких полковників. 

         У 2010 р. працю Маркевича видано вдруге (нагадаємо: перше видання побачило світ 1852 р.), в перекладі сучасною українською мовою. Особисто мене зацікавив розділ, присвячений бібліотекам, яких у Чернігові на той час налічувалось … 3 !. Зокрема, про бібліотеку при Духовній семінарії Маркевич згадує: «Не можу не згадати тут з почуттям щирої вдячності приязного прийому, який я зустрів у шанувальника наук і знавця музики високопревелебного панотця колишнього ректора семінарії та архімандрита Успенського Єлецького монастиря Симеона.

         Він був такий ласкавий, що запросив мене оглянути бібліотеку; у першому її відділі (книги на давніх мовах) я виявив скарби, яких нині другі примірники навряд чи десь можна відшукати. Ця бібліотека давніх видань – одна з найвизначніших у державі – скарб для бібліомана. Шкода, що холод не дозволив мені залишитись у ній довше й зробити нотатки про все, що я там знайшов».

         Тут можна лише з сумом додати, що в середині ХІХ ст. більше половини видань бібліотеки при Духовній семінарії становили книги давніми мовами (3208 назв із 6013), близько чверті назв (1449) – російською, 377 – французькою, 375 – польською, 255 – німецькою мовою, проте Маркевичем не зазначено жодної назви українською…

Рекомендована література

Зацікавлених цією темою запрошуємо до відділів читальної зали та абонемента Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва: вул. Шевченка, 63 (поруч зі стадіоном ім. Юрія Гагаріна). У нас тепліше, ніж у бібліотеці при Духовній семінарії, тому можна залишатися довше…


Маркевич М. Історичний та статистичний опис Чернігова / М.Маркевич; переклад з рос., вступ. ст. та прим. О.Коваленка. – Чернігів: «Видавець Лозовий В.М.», 2010. – 136 с.

Сапон В. «Страшна наука статистика, вона зовсім убиває поезію» / В.Сапон // Деснянська правда. – 2013. – 6 черв. (№ 23). – С. 8.
Про Миколу Маркевича (1804-1860), призабутого історика, етнографа і поета. Його «Історичний та статистичний опис Чернігова» справив помітний вплив на формування чернігівської історіографічної традиції.

Сапон В. «Страшна наука статистика, вона зовсім убиває поезію»/ В.Сапон // Літературний Чернігів. – 2013. – № 2. – С. 166-168.

Про Миколу Маркевича (1804-1860), етнографа й поета, історика та автора праці «Історичний та статистичний опис Чернігова».

Немає коментарів:

Дописати коментар