10 серпня 2022 р.

«Генії дуже вміло використовують шанс»




Якщо для виховання дитини потрібне село, то для виховання генія потрібне місто.

 

                                                                                              Африканське прислівя

 

Дін Саймонтон, професор психології в Каліфорнійському університеті в Девісі (США), вважає, що генії не зявляються поодиноко в різних куточках світу, а мов квіти, суцвіттям проростають на певній території (Афіни 450 р. до н.е. або Флоренція 1500 р.). У певних місцях у певний час на цих землях рясно розквітли геніальні таланти.

 

Ерік Вайнер, професійний історик і шанувальник географії, замислився: «Чому це відбулося саме в такий спосіб? Можливо, річ у кліматі? Чи в грошах? Чи взагалі в сліпому успіху?»  

 

Так побачила світ захоплива книга «Географія геніальності», в якій автор здійснює вісім дивовижних мандрівок слідами геніїв:

 

Ханчжоу (Китай), столиця династії Сун (969–1276), найбагатше місце у світі, центр усіх відкриттів: китайці, як зясувалося, винайшли все, починаючи від компаса й механічного годинника й закінчуючи туалетним папером.

 

Единбург, столиця Шотландії. Країну проковтнули англійці: в одну мить Шотландія втратила короля, парламент та армію! Тут просто не могло народитися стільки геніїв, але вони народилися!

 

Шотландський лікар Джеймс Лінд виявив, що вживання цитрусових запобігає захворюванню, яке називається цинга – хвороба, яка забирала життя моряків у всьому світі. Вільям Бюкен, ще один лікар, висловив як для того часу радикальне припущення, що медичні працівники повинні мити руки перед оглядом пацієнтів. Саме шотландці першими взялися використовувати хлороформ під час хірургічних втручань. За мить провінційне місто Единбург стало епіцентром медичної освіти.

 

Колката (Індія). Тепер це місто – символ жахливої бідності та невмілого управління, символ країни третього світу. Проте між 1840 і 1920 рр. Колката була однією з найбільших інтелектуальних столиць світу, серцем творчого розквіту. Процвітання охопило мистецтво, літературу, науку та релігію. Це місто подарувало світу Нобелівського лауреата та переможця премії «Оскар». Тут відбулося небувале піднесення літератури, яка у своїй основі не мала традицій Заходу чи Сходу.

 

Завдяки Українському Інституту книги це унікальне видання вже чекає на тебе у читальній залі Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Соборна, 33):

 

Вайнер Е. Географія геніальності: найцікавіші місця світу від Давньої Греції до Кремнієвої долини / Ерік Вайнер ; пер. з англ. Олександри Гульоватої. – Харків : Віват, 2021. – 448 с. – (Саморозвиток). – 1 тис. пр.

 

Валерій Помаз, бібліограф Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва 

Немає коментарів:

Дописати коментар