12 серпня 2022 р.

«Хто саме заговорив першим?»

 


Десь у 1920 році на околиці міста Лаббок, що в Техасі, гримуча змія вбила мого прадіда. Ідучи із церкви додому разом із сімєю через бавовняне поле, прадідусь Данґан попереджав дітей стерегтися змій, коли зненацька одна з них упялася йому в стегно. Його дочка, моя бабуся Клара-Белль, повсякчас згадувала, як змія «застерігала» батька, так наче тварина скористалася б справжніми словами, якби тільки могла.

 

Люди, які знають, що гримучі змії здатні до комунікації, часто приймають струшування хвоста за мову й через це наділяють їх людськими властивостями, кажучи, що вони «повідомляють» іншим істотам «триматися осторонь»… Нехай ця дія не є повноцінною мовою, зміїний звук усе ж таки несе в собі важливу інформацію. Мій прадідусь сплатив дорогу ціну за те, що обійшов це повідомлення увагою.

 

Так розпочинає свою працю «Походження мови» Деніел Еверетт – лінгвіст, декан факультету науки та мистецтв Університету Бентлі (США), автор понад 100 статей та 12 книжок із мовознавства. Проф. Еверетт продовжує:

 

Жодна змія не розповість вам, що хоче робити завтра або що думає про погоду. Такі повідомлення потребують мови – найбільш розвиненої форми комунікації, що колись існувала на Землі.

 

Книжка «Походження мови» пропонує унікальну широку історію еволюції мови як людського винаходу – від появи нашого виду до більш ніж 7 тис. окремих мов, якими людство спілкується нині.

 

Цікаве питання про еволюцію мови: хто саме заговорив першим? Ще два фундаментальних питання від польового лінгвіста-дослідника: до якої міри подібні людські мови, що існують у наш час, і що розмаїття мов може сказати нам про мови первісних людей? Додаткові запитання. Чи є жести необхідними для мов людей? Чи є голосовий апарат, ідентичний апаратові сучасної людини, необхідним для всіх людських мов? Чи потрібні всім мовам людства складні граматичні структури?

 

Завдяки Українському Інституту книги з цим унікальним дослідженням можна ознайомитися у читальній залі Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Соборна, 33):

 

Еверетт Д. Походження мови. Як ми навчилися говорити / Деніел Еверетт; пер. з англ. Геннадій Шпак. – Київ : Наш формат, 2019. – 344 с. – 3 тис. пр.

 

Валерій Помаз, бібліограф Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва

Немає коментарів:

Дописати коментар