3 серпня 2022 р.

Унікальні сторінки географії

 


Чому Колумб помилився? Хто з європейців відкрив Америку першим?

 

Хто він, відомий мореплавець українського походження, нащадок українського старшинського козацького роду, який на початку ХІХ ст. першим у російському флоті здійснив навколосвітнє плавання?

 

Хто з українців був учасником експедиції англійця Роберта Скотта до Південного полюса (1910 – 1912 рр.) і залишився живим попри трагічний кінець експедиції?

 

Рід цього майбутнього мандрівника, вченого та гуманіста бере свій початок на Січі. Його пращур, Охрім – курінний отаман Війська Запорозького, бере активну участь у визвольній війні Богдана Хмельницького. Цікаво, що Охрім стає прототипом Тараса Бульби: разом з ним проти Польщі воюють три сини, один з яких любить польську панночку і переходить на той бік. За наказом Охріма два інші сини викрадають свого брата з польського табору і доставляють батькові. Хоча при цьому гине один із синів, Охрім вбиває ще й сина-зрадника.

 

Про все це, а також про визначні географічні відкриття, проблеми, гіпотези і напрямки майбутніх географічних досліджень – у захопливій книжці, що потрапила до читальної зали Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Соборна, 33) завдяки Українському Інституту книги:

 

Великі та унікальні географічні відкриття / Укл.: М.В. Зінкевич, Л.В. Петринка. – Тернопіль : Астон, 2020. – 232 с.: іл. – 1 тис. пр.

 

Валерій Помаз, бібліограф Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва

Немає коментарів:

Дописати коментар