16 серпня 2022 р.

«Вам відомо, що до 2050 року в океанах буде більше пластику, аніж риби?»

 


Розтратнику, втрачаєш марно ти природи спадок – буйний цвіт краси… Коли ж настане смерті мить сумна, яким він буде, твій останній звіт?

 

Вільям Шекспір. Сонет 4

 

«Наскільки «зелене» ваше серце?» – з таким коротеньким тестом на початку своєї книги звертається до читача Ґей Браун, радниця з питань охорони довкілля та засновниця проєкту Greenopia, що допомагає компаніям ставати екологічнішими: 

 

Як часто ви купуєте воду у пластикових пляшках?

 

Як часто ви тримаєте мобільний телефон біля себе?

 

Як ви вважаєте, чи впливають засоби для догляду за шкірою на довкілля?

 

Ви коли-небудь перевіряли кров на вміст важких металів чи інших токсинів?

 

Чи враховуєте ви вплив на довкілля, коли їздите автомобілем чи купуєте його?

 

Авторка пояснює: «Якщо ви матимете інформацію (які продукти харчування вживаєте, яку воду пєте, де обираєте жити, які засоби особистої гігієни купуєте, на якій постільній білизні спите та який одяг носите) і на її основі здійснюватимете повсякденні вибори, то кожна дрібна зміна допомагатиме вам зробити своє життя й життя всіх мешканців планети хоч трохи здоровішим.

 

Ця книжка присвячена тому, як урятувати світ, однак не весь. У ній ідеться про те, як ви можете врятувати свій світ, середовище свого проживання, своє тіло та особистий простір. Для цього знадобляться спільні зусилля громадських, приватних ініціатив та окремих людей, які обєднуються заради очищення свого світу». 

 

Завдяки Українському Інституту книги це унікальне видання про те, як «Жити із зеленим серцем» надійшло до читальної зали Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Соборна, 33):

 

Браун Ґ. Жити із «зеленим серцем». Подбай про себе і планету / Ґей Браун ; пер. з англ. Наталія Яцюк ; передм. Террі Таммінена. – Київ : Наш формат, 2020. – 280 с. – 2.5 тис. пр.

 

Валерій Помаз, бібліограф Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва

Немає коментарів:

Дописати коментар