16 березня 2021 р.

Полум’я націонал-соціалізму не спалило його творів: до 150-річчя від дня народження Генріха Манна

 

        


Ми закінчимо свої дні. Але слід нашої свідомості перейде в інші уми, далі ще в інші. Через багато століть прийде епоха людей, котра буде думати і діяти, як ми.

 

                                                                           Генріх Манн

 

         Генріх Манн приходить у цей світ 27 березня 1871 р. в «старовинному містечку»  Любеку в заможній німецькій родині сенатора і коммерсанта. Можливо, більш відомим є його молодший брат – Томас Манн (1875–1955), лауреат Нобелівської премії з літератури 1929 р. Взагалі, подружжя Маннів (Йоганн Генріх Манн і Юлія да Силова-Брунс) виховує пятеро дітей – трьох синів і двох доньок.

 

Юнак Генріх, випускник гімназії, вирушає до Дрездена, де … продає книги. Далі їде до Берліна: навчається в університеті, працює у видавництві… Генріх перебуває у полоні літературної пристрасті, що тягнеться з гімназійних часів. Як наслідок, університетську освіту не завершено.

 

У 1914 р., буквально за місяць до початку Першої світової війни, видруковано роман «Вірнопідданий», в якому письменник (майже за 20 років) прогнозує прихід до влади в Німеччині націонал-соціалістів…

 

Дізнатися більше про Генріха Манна запрошуємо у відділах читальної зали та абонемента Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Шевченка, 63, поруч зі стадіоном ім. Юрія Гагаріна):

 

Рекомендована література

 

Манн Г. Вірнопідданий: роман / Г.Манн. – Київ: Худ. літ., 1969. – 395 с.

 


 

Манн Г. Літа зрілості короля Генріха IV / Г.Манн. – Київ: Дніпро, 1985. – 748 с.

 


 

Манн Г. Молодые годы короля Генриха IV / Г.Манн. – Москва: Худ. лит., 1991. – 589 с.

 

Манн Г. Учитель Гнус, или Конец одного тирана / Г.Манн. – Москва: Правда, 1990. – 752 с.

 

         Нартов К. Генрих Манн / К.Нартов. – Москва: Просвещение, 1961. – 165 с.

 

         Стеквашов Є. Манн, Генріх / Є.Стеквашов; за ред. Н.Михальської та Б.Щавурського // Зарубіжні письменники. Енциклопедичний довідник. У 2 т. Т. 2: Л – Я. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2006. – С. 108-109. – 864 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар