9 червня 2021 р.

Непідкупно відданий правді: до 150-річчя від дня народження Теодора Драйзера

 


 

Ніщо мене так не засмучувало, як суперечність між тим, що я спостерігав, і тим, що я читав. В книжках все виглядало красиво, безтурботно, жодного натяку на жорстокість життя, його грубість і вульгарність.

 

Теодор Драйзер (18711945)

 

Теодор Драйзер приходить у цей світ 27 серпня 1871 р. в невеличкому американському містечку Терре-Хот (штат Індіана). Його мати, Сара Шенеб, походить з родини чехів-іммігрантів; батько, Йоганн Драйзер, у 1844 р. емігрує з Німеччини до США.

 

Багатодітна родина потерпає від злиденного життя, тому 16-річний Теодор, випускник школи, вирушає до Чикаго, де його «університетами» надовго стають: прибирання та миття посуду в ресторанах, доставка білизни із пральні… Згодом ці яскраві фрагменти юнацького життя промовлятимуть до небайдужого читача зі  сторінок романів Драйзера-письменника.

 

У 1925 р. виходить «Американська трагедія» – роман, який вважатимуть американським «Злочином і карою», де чітко простежується вплив Федора Достоєвського, власне, чого ніколи не заперечуватиме і Драйзер.

 

Найбільш влучну оцінку видатному роману надає англійський письменник-фантаст Герберт Веллс: «Це набагато більше, ніж простий і життєвий опис типового бідного куточка американської дійсності, освітленого спалахом сумної трагедії… Вона (книга – В.П.) відтворює більшу, сувору, реальну правду з силою, якої не здатна досягнути жодна драматична точність».

 

Дізнатися більше про Теодора Драйзера та ознайомитися з його творами запрошуємо у відділах читальної зали та абонемента Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Шевченка, 63, поруч зі стадіоном ім. Юрія Гагаріна):

 

Література про Теодора Драйзера

 

         Засурский Я. Драйзер (Dreiser), Теодор Герман Альберт / Я.Засурский; сост. и общ. редакция Я.Засурского, Г.Злобина, Ю.Ковалёва // Писатели США. Краткие творческие биографии. – Москва: Радуга, 1990. – С. 145-148. – 624 с.

 

         Спанкерен К. Натуралісти та «сміттєвики»: Теодор Драйзер (1871–1945) / К.Спанкерен; відп. ред. Г.Чінкотта, Д.Клак; худ. ред. Е.Тумі; пер. з англ. І.Прохорович // Література Сполучених Штатів: нарис. – Відень: Інформаційне Агенство США, 1996. – С. 63. – 142 с.

         Кетрін Ван Спанкерен, авторка нарису – проф. англійської мови і літератури в Університеті Тампа (престижний навчальний заклад у штаті Флорида, США), її спеціалізація – американська література, література авторів-жінок та поезія.

 

Твори Теодора Драйзера

 

Драйзер Т. Американська трагедія: у 2-х томах / Теодор Драйзер; Пер. з англ.: Іван Буше, Леонід Смілянський, Леопольд Ященко. — Харків: Фоліо, 2016. — 512 с. (Т. I); 512 с. (Т. II).

 

Драйзер Т. Сестра Керрі: Роман / Теодор Драйзер; Пер. з англ.: Елеонора Ржевуцька. — Київ: Дніпро, 1971. — 410 с.

 

Драйзер Т. Стоїк / Теодор Драйзер; пер. з англ.: Олександр Юдін. – Харків: Фоліо, 2018. – 384 с. – Серія «Зарубіжні авторські зібрання».

Третій, фінальний роман (1947) циклу «Трилогія бажання», написаного за хронологією карєрного зростання Чарлза Йєркса, американського мільйонера.

 


 

Драйзер Т. Титан / Теодор Драйзер; пер. з англ.: Євген Тарнавський. – Харків: Фоліо, 2017. – 672 с. – Серія «Зарубіжні авторські зібрання».

Друга частина (1914) видатного циклу «Трилогія бажання», в якій автор яскравими фарбами змальовує приватне й фінансове життя Чарлза Йєркса, американського мільйонера.

 


 

Драйзер Т. Фінансист / Теодор Драйзер; пер. з англ.: Олена Концевич. – Харків: Фоліо, 2017. – 640 с. – Серія «Зарубіжні авторські зібрання».

Перший роман (1912) циклу «Трилогія бажання», побудованого видатним письменником на справжній історії життя Чарлза Йєркса, американського мільйонера.

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар