4 червня 2021 р.

«Долаючи час і простір…»


          

       

        Ці слова відомої пісні Анатолія Матвійчука «Біла голубка» у неповторному виконанні Анжели Вербицької, ймовірно, найкраще віддзеркалюють дух і настрої «Українського простору» – першої для нашого міста всеукраїнської виставки художників, що відкрилася 21 травня 2021 р. у Мистецькому центрі Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (LAC: Library Art Centre).

 

Куратором мистецького заходу, в якому беруть участь 18 майстрів та майстринь з 8 українських міст (Києва і Львова, Одеси й Чернігова, Кам’янця-Подільського і Кременчука, Білої Церкви й Харкова), є наш колега – Святослав Подлевський, художник та історик.

          Мета заходу полягає в пошуку спільного серед розмаїття індивідуальностей українських митців нашого часу. Виставка є логічним підсумком унікального мистецького проєкту «Спільний простір» (див. «Простір, що поєднав дванадцятьох», «Світ-інфо» від 04.02.2021) та «Спільний простір: місто на місто» (див. «Київ – Чернігів: товариська зустріч митців», «Світ-інфо» від 18.03.2021).

 

Вже у фойє Центру гостей зустрічає велике полотно Ольги Гриценко (Кременчук) «Тихі води глибокі», що, на мій погляд, є чудовою ілюстрацією весняних настроїв і почувань Володька, головного героя автобіографічної повісті Уласа Самчука «Куди тече та річка» (першої частини трилогії «Волинь»), дія якої відбувається перед Першою світовою війною… Дивовижно, проте спеціальна техніка, застосована авторкою картини, дозволяє милуватися нею в темряві. Як не пригадати тут Фридерика Шопена, який навіть у гостях прохав вимкнути світло, коли грав свої полонези й ноктюрни…

 


 

У блакитній залі зачаровують два полотна знаної чернігівської художниці Надії Мартиненко з її серії «Сюжети з минулого», таємницю створення яких заховано у майстерній обробці пожовклих фото наших прабабусь… А для нас немов по-справжньому оживають слова пісень: «Несе Галя воду» та «Мені ворожка ворожила» у неперевершеному виконанні Тріо Маренич.

 


 

 

Ознайомитися з виставкою можна до 10 серпня 2021 р. (з понеділка по пятницю, з 10-ї до 18-ї год.) у блакитній залі нового корпусу Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Шевченка, 54: навпроти стадіону ім. Юрія Гагаріна).

 

Фото Ірини Чуйко (Чернігів. обл. бібліотека для юнацтва)

 

Рекомендована література

 

Помаз В. Чорна в червоній !? / В.Помаз // Світ-інфо: Чернігівська обласна інформаційно-аналітична газета. – 2021. – 7 січ. – С. 15. – 1000 пр.

Про художню виставку «Чорна зона» з 19 оригінальних робіт (20192020 рр.) Святослава Подлевського – історика, літератора, художника і керівника Мистецького центру Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (LAC: Library Art Centre). Виставка експонується 23.12.20 – 22.01.21 у блакитній залі нового корпусу бібліотеки.

 

Помаз В. Простір, що поєднав дванадцятьох / В.Помаз // Світ-інфо: Чернігівська обласна інформаційно-аналітична газета. – 2021. – 4 лют. – С. 3. – 1000 пр.

Про виставку «Спільний простір», якою 1 лютого відкрито художній сезон 2021 у Мистецькому центрі Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (LAC: Library Art Centre). Куратором виставки, до якої долучилися 12 митців, є Святослав Подлевський – керівник Центру, художник та історик.

 


 

Помаз В. Київ – Чернігів: товариська зустріч митців / В.Помаз // Світ-інфо: Чернігівська обласна інформаційно-аналітична газета. – 2021. – 18 берез. – С. 3. – 1000 пр.

Про виставку «Спільний простір: місто на місто», відкриту 5 березня 2021 р. у Мистецькому центрі Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (LAC: Library Art Centre) як логічне продовження попередньої (лютневої) експозиції «Спільний простір». Куратором виставки, до якої долучилися сім київських та шість чернігівських художників, є Святослав Подлевський – керівник Центру, художник та історик.

 



1 коментар: