31 липня 2022 р.

Різниця в релігіях – місток до співпраці чи руйнівна бомба?

 


«Основи або сутність усіх релігій однакові. Релігії різняться лише в несуттєвому», – переконував відомий індуїстський гуру Свамі Шивананда (1887–1963).

 

Стівен Протеро, викладач релігієзнавства Бостонського університету (США), вважає цю думку чудовою й водночас небезпечною, помилковою та навіть блюзнірською:

 

«Від ідей про однаковість світових релігій наш світ не стає безпечнішим. Як і решта форм невігластва, ці твердження, навпаки, додають небезпек. Якщо ми справді чогось потребуємо на цій несамовито релігійній планеті, то це реалістичного погляду на сфери конфліктів релігій та сфери, де ці релігії можуть співпрацювати».

 

Про все це – в унікальному виданні, який читальна зала Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Соборна, 33) отримала від Українського Інституту книги:

 

Протеро С. Вісім релігій, що панують у світі: чому їхні відмінності мають значення / Стівен Протеро ; пер. з англ. Вячеслав Пунько ; наук. ред. Олег Кисельов ; літ. ред. Тамара Клюкіна (к. пед. н.). – Київ : Форс Україна, 2021. – 464 с. – 1.1 тис. пр.

 

Валерій Помаз, бібліограф Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва

Немає коментарів:

Дописати коментар