26 лютого 2021 р.

Дон Кіхот українського степу: до 85-річчя від дня народження Бориса Мозолевського

 

           


І коли зашморг вже зовсім мав зійтися навколо моєї шиї, збагнув я, що врятувати мене може тільки відкриття світового значення. Так вимріяв і вистраждав я собі свою Товсту Могилу. Зухвальство моє було винагороджене царською пектораллю. Замість Мордви я потрапив до Інституту археології АН УРСР, до якого мене поспішили зарахувати заднім числом.

 

Борис Мозолевський. Шлях до себе

 

Борис Мозолевський приходить у цей світ 4 лютого 1936 р. у родині селян на Миколаївщині. Дідів й прадідів хлопця розкуркулено, батько помирає на примусових роботах у Німеччині в часі війни (як Ostarbeiter). 

 

Після закінчення семирічки хлопець навчається у військово-морському авіаційному училищі (м. Єйськ, Краснодарський край). У 1956 р. в лавах Збройних сил Радянського Союзу відбувається значне скорочення, відповідно, наказ про  демобілізацію не дозволяє Борису отримати диплом про військову освіту.

 

Так Мозолевський опиняється в Києві: навчається на історико-філософському факультеті Київського університету (заочне відділення) і працює … кочегаром. У часі польового сезону 1964 р. Борис, як дипломований спеціаліст, долучається до експедиції Варвари Іллінської та Олексія Тереножкіна, які розкопують скіфські кургани…

 

Дізнатися більше про Бориса Мозолевського запрошуємо у відділах читальної зали та абонемента Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Шевченка, 63, поруч зі стадіоном ім. Юрія Гагаріна):

 

Рекомендована література

 

Губаш С. Скіфська пектораль / С.Губаш // Пенсійний кур’єр. – 2016. – 15 лип. – С. 12.

Про золоту скіфську пектораль, знайдену Борисом Мозолевським 45 років тому під час розкопок кургану Товста Могила.

 

Клочко Л. Золота етнографія Скіфії (верхній фриз пекторалі з кургану Товста Могила) / Л.Клочко // Народна творчість та етнологія. – 2012. – № 1. – С. 51-60. – Бібліогр.: 45 назв.

Про пектораль (золоту нагрудну прикрасу), знайдену Борисом Мозолевським. Докладно проаналізовано зображення верхнього ярусу.

 


 

Кочегар, який прославив Україну : до 45-річчя знайдення скіфської пекторалі  // Урядовий кур’єр. – 2016. – 18 черв. – С. 10.

Віднайдена Борисом Мозолевським скіфська пектораль засвідчила світу, що в українських земель надзвичайно давня історія.

 

Мозолевський Б. Скіфський степ / Б.Мозолевський. – Київ: Наукова думка, 1983. – 200 с.

 

Найбільша знахідка ХХ століття // Позакласний час. – 2020. – № 5. – С. 4.

21 червня 1971 р. український археолог Борис Мозолевський знаходить скіфську пектораль.

 

Панченко В. Провідник у світ Скіфії / В.Панченко // Український тиждень. – 2012. – 30 берез. – С. 48-50.

         Про золоту пектораль, що врятувала поета й археолога Бориса Мозолевського від мордовських таборів.

 


 

Слабошпицький М. Той, на кого Скіфії пощастило / М.Слабошпицький // Слово Просвіти. – 2019. – 18-24 лип. – С. 10-11; 25-31 лип. – С. 10.

Запропоновано фрагмент з нової книги Михайла Слабошпицького "З памяті дзеркала", присвяченої Борису Мозолевському – видатному українському археологу, що відкрив світові золоту скіфську пектораль.

Немає коментарів:

Дописати коментар