31 березня 2017 р.

Цирк поїхав, леви лишились



-       Відгадай, що в цирку найголовніше ?
Скибка почав гарячково розмірковувати. Йому так не хотілося сісти маком. Нарешті запитав:
-       Акробати ?
-       Оце так-так ! Я б на них і задарма не пішов !
-       Тоді я не знаю.
-       Тварини, он що ! Які номери найцікавіші ? Куди найважче потрапити ? Навіть у найпрестижніших цирках вистави з тваринами – найкращі !
-       Думаєш ?
-       Спитай-но лишень. І хто хоч скаже. Так от, уранці я знайшов двох тваринок.

Айзек Азімов. Юність (з розмови двох хлопчаків, Рудого та Скибки)

         Тижнів два тому у новинах Чернігівського обласного радіо «Сівер-центр» пролунало повідомлення ведучої Віри Лисиці: зі столичного цирку Kobzov, що перебував на гастролях у Прилуках, втекла левиця, яку згодом застрелили на приватному подвірї. Пізніше зясувалося, що дресирувальник не мав жодних засобів, щоб запобігти втечі тварини з розчиненої клітки: він просто штирхав її ногою ! Тож власник цирку звернувся до місцевої поліції, в якої також не знайшлося транквілізаторів, щоб приспати тварину. У свою чергу, поліцейські попрохали мисливців, які … вбили левицю. Цирк мандрував собі далі: незабаром вже виступав у Конотопі…

         Чомусь одразу пригадалися Довженкові рядки із «Зачарованої Десни»: «На другий день казали вже, що ненадовго пощастило тому левові звільнитися з клітки. Коли трапилось крушення поїзда під Бахмачем і клітка мандрівного звіринця поламалась, виплигнув він на волю, глянув навкруги і так йому, очевидно, стало погано, так остогидли глядачі, і укротителі, і все на світі, що він махнув на все та й подався на Десну знайти собі хоч трохи відпочинку. Тільки не пройшов він і тридцяти верстов, як догнали його, оточили з усіх боків і вбили, бо він був лев. Не міг же він ходити серед телят і коней…». Все це відбувалося понад століття тому, але майже в тій же місцевості.

         Якось під час гастролей української трупи в Грузії, лев напав на свого дресирувальника. Схожий випадок зафіксовано також у Львові, де цар звірів поранив свого «господаря». Перелякані на смерть діти… Справді, адже жодна здорова тварина зі своєї волі не стрибатиме у вогняне кільце й не сідатиме на велосипед. Батіг, гак, а тепер вже й електрошокер – ось що ховає від усміхнених дітлахів реверс циркової медалі. Найжахливішим є, напевно, випадок з африканською слонихою Тайх, що виступала в Індії понад 20 років. Проте одного дня їй урвався терпець, і вона вбила двох працівників свого цирку. У неї випустили 86 куль, від отриманих поранень слониха вмирала дві години. І все це знімали на відео… Який контраст зі слоном Кіуні з найвідомішого роману Жуля Верна, що так прислужився Філеасу Фоґґу та його супутникам у подоланні недобудованої ділянки залізниці в тій же Індії у далекому 1872-му !





         Досить відомим є вислів про те, що моральність суспільства оцінюється за його ставленням до тварин. Спробуймо простежити собі «історію» розваг людства, почнемо, наприклад, від боїв гладіаторів з левами у Давньому Римі і прийдемо до кориди в сучасній Іспанії… На хвилинку замислимось, чому біблійний цар Давид згрішив з Вірсавією ? Він відправив своїх воїнів на війну, а сам нудився в своєму  палаці: ліг на диван, сказали би ми тепер. Отож, Олександр Тодорчук, засновник громадської організації UAnimals, закликає усіх небайдужих піднятися зі свого мякого дивана та приєднатися до маршу «За цирки без тварин», що відбудеться в Києві у Міжнародний день цирку, 15 квітня.

Рекомендована література

Усіх небайдужих до цієї теми чекаємо також у відділах абонемента й читальної зали Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Шевченка, 63: поруч зі стадіоном ім. Юрія Гагаріна).

Використано матеріали програми Тетяни Калініченко «Головред» (Радіо Марія) та повідомлення Віри Лисиці (Чернігівське обласне радіо «Сівер-центр»).

Азимов А. Молодость / А.Азимов; перевод Н.Щербиновской // В плену у Весты: Сб. науч.-фантаст. рассказов. Пер. с англ. – М.: МЦ «Акция», 1991. – С. 109-131.
В оповіданні відомого американського науковця і фантаста змальовано події, що могли б відбутися на Землі після ядерної війни. Двоє хлопчаків-мрійників, Рудий та Скибка, будь-що прагнуть виступати в цирку з двома знайденими «тваринками». Доволі швидко їхні батьки, Промисловець і Астроном, зясовують, що діти знайшли чужопланетян, Дослідника й Торговця, зореліт-розвідник яких зазнав катастрофи, а увесь екіпаж загинув…

Довженко О. Зачарована Десна. Кіноповість / О.Довженко, худож.-оформлювач А.Ленчик // Зачарована Десна: Кіноповісті, оповідання, щоденник. – Харків: Фоліо, 2006. – С. 149-200. – Серія «Українська л-ра».

Хемінгуей Е. Фієста (І сонце сходить) / Е.Хемінгуей; переклав з англ. М.Пінчевський // Фієста. По кому подзвін : Романи. – К.: Вища шк., 1984. – С. 3-151.

Наведено докладний опис кориди – бою з биками – національної іспанської розваги, великим прихильником якої був і сам автор. Для головних героїв твору, учасників І-ї світової війни, корида в Країні басків (Іспанія) постала також засобом подолання посттравматичного синдрому. 

Немає коментарів:

Дописати коментар